Twitter’da kişisel hesap yönetimini oturtmak zaman alan bir eylem. “Ne söyleyeceksiniz, nasıl tweet atacaksınız, Twitter’da ne şekilde var olacaksınız?” sorularının cevabı zamanla değişebiliyor. Kendi Twitter hesabımdaki (@alierkurt) ilk tweet’lere baktığımda, ben de çok alakasız şeyler yazmışım. O zamanki paylaşımlarıma bakınca ben bile kendimi takip etmezdim dediğim oldu :). Peki hesabı açtınız, birilerinitakip etmeye başladınız ama nedense kimse sizi takip etmiyor. Gelin olası nedenlerine bakalım.
Twitter’da sadece takipçi sayısını şişirmek amacıyla bir varlığınız olmamalı. Sağlıklı bir topluluk oluşturma amacıyla takip edeceğiniz kişileri belirlemelisiniz. Bu topluluk oluşturma sırasında takip ettiklerinizin sizi geri takip etmemesinin nedenleri arasında şunları gösterebiliriz:
Profil fotoğrafınız yok
Yeni hesap açtığınızda Twitter size standart bir yumurta fotoğrafı verir. Bu yumurtayı kaldırın ve hesabınızı kendi yüklediğiniz bir profil fotoğrafıyla kullanın. Çünkü takip ettiğiniz kişiye sizinle ilgili bildirim gidiyor ama bu kişi sizi yumurta olarak görüyor. Aynı şekilde fake ve spam hesaplar da profil fotoğrafını güncellemiyor. Oysa bunun yerine daha uygun bir profil fotoğrafı koyarak kim olduğunuzla ilgili karşınızdakini fikir sahibi edebilirsiniz.
Profil fotoğrafınız var ama “çok fena”
Yumurtadan daha fenası varsa, o da “çok acayip” profil fotoğrafı koymaktır. Bu fotoğrafa örnek ahlak dışı, rahatsız edici görselleri verebiliriz. Karşınızdakini de düşünerek profil fotoğrafınızı buna göre güncelleyin.
Biyografi metni (bio) boş
Nasıl göründüğünüz kadar “ne” olarak göründüğünüz de önemli. Twitter’ın “Bio” kısmındaki 160 karakterlik alanı kendinizi tanıtarak kullanın. Örneğin ben, beni takip eden kullanıcılarda önce bio metnine bakıyorum ve boşsa kim olduğu hakkında fikir sahibi olamadığımdan, takip etmeye biraz şüpheli yaklaşıyorum.
Çok fazla takip ettiğiniz, çok az takipçiniz var
Takip eden ve takip edilen dengesi Twitter’da önemli. Çünkü 1200 kişiyi takip ediyorsanız ve 157 kişi tarafından takip ediliyorsanız, burada oransal bir problem var demektir. Twitter’daki kullanıcılar bu dengeye göre geri takip etme eylemine girişir. Bu nedenle bu oranı dengede tutmalısınız.
Reklam kokan tweet’ler atıyorsunuz
Bazı markaların ya da Twitter’ı basın bülteni dağıtma aracı olarak kullanan hesapların yaptığı gibi sadece reklam kokan tweet’ler atmayın. Bunun yerine kullanıcıların ilgisini çekebilecek, spam algısı yaratmayacak içerikler paylaşın. Pek çok kullanıcı takip etme kararı vermeden önce kişinin tweet’lerini inceliyor.
İlgi alanlarınız uyuşmuyor
Bu konuda yapabileceğiniz pek bir şey yok aslında. Çünkü takip ettiğiniz kişinin alanıyla ilgili bir kullanıcı olmayabilirsiniz ve takip edilmeyebilirsiniz. Sizinle benzer ilgi alanındaki kullanıcıların sizi geri takip etme oranı daha yüksek. İlgi alanınızla alakalı kullanıcılarla bir araya gelmek istiyorsanız bio metnine #hashtag’ler ekleyin (Örnek kullanım).
Etkileşim içinde değilsiniz
Twitter’da varlığınız mevcut ama etkileşime girmiyor ya da diğer kullanıcılarla konuşmuyorsanız, -ünlü olmadığınız sürece- bu da takip etme eylemini etkileyen bir durum olabilir. Diğer kullanıcılar paylaşımlarınızı retweet ettiğinde, size soru sorduğunda onlarla etkileşime girin. Sizinle etkileşime girmek isteyen kullanıcılar için bu bir fırsat olacaktır.
Çok fazla alıntı yapıyorsunuz
Twitter’ı özlü sözler, “damar laflar” gibi paylaşımlar için kullanmak da geri takip edilme konusunda belirleyici olabilir. Karşınızdaki kullanıcı bu tür paylaşımlarınızdan rahatsız oluyor olabilir. (Twitter’ı bu şekilde kullanan hesaplar da mevcut bu arada.)
Çok kişisel tweet atıyorsunuz
Yayılmaya başladığında kullanıcılar ne paylaşacaklarını bilemez haldeyken, Twitter “kahvaltıda şunu yedim, akşam şunu yaptım” şeklinde kişisel tweet’lerin olduğu bir alandı. Şimdi bu kullanım azalmış da olsa, fazla kişisel paylaşım yapmak da karşınızdaki kullanıcıya bir şey katmayacaktır. Günlük paylaşımlarınız içinde kişisel paylaşımlarınızı da yapın ancak bunu çok sık yapmayın.
Tweet atmanın ayarını tutturamıyorsunuz
Bazı hesaplar günde yüzlerce tweet atarken bazıları üç ayda bir tweet atar. Tweet atmanın ayarını tutturmanız da takip edilme konusunda önemli. İdealini kendinize göre belirlemelisiniz. (Kişisel kullanımıma baktığımda, günde ortalama 15 tweet atıyorum.)
Genel olarak takip edilmeme hususları bunlar. Kendi kullanımınıza baktığınızda sizin geri takip etmeme nedenleriniz neler? Kimleri, neden takip etmiyorsunuz?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder