29 Haziran 2012 Cuma

Twitter, nefret suçu ve provokasyonla mücadele edecek

(USASABAH)

Sosyal paylaşım sitesi Twitter, nefret suçuyla ve provokasyona neden olan sahte kullanıcılarla mücadele edecek yeni önlemler alacak.


Financial Times gazetesine konuşan şirketin Başkanı Dick Costolo, Twitter'ın istismarı nedeniyle ortaya korkunç sonuçlar çıktığını söyledi.

Twitter'ın önlemleri arasında hiç takipçi sahibi olmayan, biyografi bölümü ve profil fotoğrafı boş olan kullanıcıların gönderdiği yanıtları gizlemek de var.

Mahlasla yazan kullanıcıların ifade özgürlüğüne dokunmayacaklarını belirten Costolo, "Pek çok ülkede mahlaslar olmadan kişilerin kendilerini özgürce ifade etmesi mümkün değil. Fakat nefret suçlarına da göz 

25 Haziran 2012 Pazartesi

Kıtalar Arası bir KuşAtma!

9 metrelik dev bir sapan, kocaman Angry Birds kuşları, üzerinde domuzcukların olduğu devasa bir platform ve muhteşem İstanbul Boğazı manzarası... Bunların hepsi biraraya gelmiş ve bu görüntüleri oluşturmuş:

Videonun asıl amacı Cheetos için hazırlanan ve www.istanbulkusatmasi.com  adresinde bulunan özel Angry Birds oyununu tanıtmak. Oyunda hergün 1 iPad 2 başta olmak üzere Angry Birds anahtarlıklar, peluş oyuncaklar, 100 ve 200 TL’lik Teknosa hediye çekleri de ödül olarak veriliyor. Twitter paylaşımlarında da #istanbulkusatmasi hashtag’i ile video yayılmakta.

Bir bumads advertorial içeriğidir.

Twitter Kuşunu Ters Çevirince Ortaya Çıkan Şok resim


23 Haziran 2012 Cumartesi

Lezzetin Böylesi, Yalnızca istelezzet.com’da

İnternet internet olalı böyle lezzet görmedi...


Yemek Siparişi Sepet ile Taşınmaz...:) from Istelezzet on Vimeo.



İşte Lezzet sayesinde tek seferde farklı firmalardan sipariş verme imkanına sahipsin. "Kararsızım" demen durumunda onun sana önerdiği lezzetleri keşfetmen mümkün.

Zengin restoran seçenekleri ile ihtiyacın olan menüleri senin için arar ve bulur. Bu sayede misafilerine karşı en rahat yemek sunumu yaparsın.


"Ben lezzeti kapıma getirtmem, gider yerim" dersen de sana en yakın ve en uygun yemek mekanlarını analiz ederek öneride bulunur.

Mobil uygulaması sayesinde hareket halinde iken lezzetlere ulaşabilir, siparişini oluşturabilirsin.

Fiyat karmaşası olmadan 20'nin üzerinde zengin lezzet seçeneğini detaylı bir şekilde inceleyebilir, en güncel ve en ucuz fiyatlandırmalara ulaşabilirsin. Kapıda ödeme seçeneği ile de yüksek güvenlik sunan İşte Lezzet sayesinde artık  siparişlerinden puan kazanacak, kazandığın puanları da en lezzetli fırsatlarda değerlendirebileceksin.

Sende gerçek lezzetle ve gerçek müşteri memnuniyeti ile tanışmak için durma İşte Lezzete tıkla; www.istelezzet.com

Bir bumads advertorial içeriğidir.

22 Haziran 2012 Cuma

Twitter da En Çok takip edilen 10 Türk


Bu liste için twitter’ı takip ettik, kim ne yazıyor, kimin daha çok takipçisi var gibi… Aslında beklenilen de buydu zaten diye bulduğumuz verileri sizinle paylaşmak istedik….
10
Ata Demirer
Komedyieni takma adıyla Ata Demirer yazdıklarıyla da takipçilerini güldürmeyi başarıyor ve listemize 10 numaradan katılıyor…
9
Recep Tayyip Erdoğan
Twiiter’daki 1.498.869 takipçisiyle Erdoğan 9. sırada bulunuyor…
8
Murat Boz
Hayranlarının sürekli takip ettiği Murat Boz twitter’daki 1.501.797 takipçi sayısıyla listemizde 8. sırasını almış bulunuyor…
7
Sertab Erener
Geçtiğimiz günlerde sahneye zıplama ayakkabılarıyla çıkan ve konser sonrası “O ayakkabılarla hem zıplayıp hem de şarkı söylemek zor olmuyor mu?” diye soran muhabire “Hayatta kolay olan ne var arkadaşlar? Önemli olan, çalışmak ve dikkatli olmaktır.” diyen sanatçı, 1.508.582 takipçisiyle 7. sırada…
6
Hülya Avşar
Twitter’da bile reklam yapmayı ihmal etmeyen Avşar kızı, 1.541.947 takipçisiyle 6. sırada bulunuyor…
…Reklam arası…

5
Gülben Ergen
Twitter başlığına gülücük {:)} işaretiyle herkesi karşılayan Gülben Ergen, 1.596.139 takipçisiyle 5. sırada…
4
Okan Bayülgen
Twitter’ı çok etkili bir şekilde programında dahi kullanan Okan Bayülgen, biraz daha fazla takipçiye sahip doğal olarak. Toplamda 1.670.683 takipçisiyle listemizin 4. sırasına geçmiş bulunmakta…
3
Demet Akalın
Kendisini hem reklam hem müzik hem de oyuncu kategorisine yerleştirmiş Demet Akalın ise ilk 3′e girmiş…
2
Abdullah Gül
Kendisini hem yurtdışına hem de Türkiye’ye tanıtmak için açtığı twitter üyeliğiyle Sayın 11. Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’de yine en çok takip edilenler arasında…
1
Cem Yılmaz
İşte buydu en başta bahsettiğimiz… Cem Yılmaz’ı kim sevmez?! Listenin tepesinde bulunan Cem Yılmaz, Türkiye’de en çok takipçisi olan twitter üyeliğine sahip. Yazıyla; İki Milyon Üç Yüz Yetmiş Beş Bin Üç Yüz Doksan Üç kişi takip etmekte ancak kendisi 1 kez bile twit atmış değil…

20 Haziran 2012 Çarşamba

Twitter’da onaylanmış hesap sahibi ve çevirmen olmak


Herkes gördüğün zaman özeniyor onaylanmış profillere. Hemen merak ediliyor, araştırılıyor hileleri hurdaları aranıyor. Peki gerçekten twitter’da onaylanmış hesap sahibi nasıl olunur?
Arkadaşlar twitter’in yaptığı resmi açıkmalaya göre normal şartlarda herhangi bir kullanıcının onaylanmış hesabı olması teknik olarak mümkün değil. Bunun için herhangi bir başvuru bölümü de mevcut değil. Twitter’ın kendi yaptığı açıklamaya göre şuan için onaylı hesap sahiplerine twitter kendisi karar veriyor. Bunlar bazen topluma mal olmuş ünlü kişiler, bazen de önemli sayıda takipçileri olan kurum ve kuluşlar olabiliyor.

Dolayısıyla şuan için yapılması gereken twitter’in onaylanmış profil ya da onaylanmış hesap özelliğini herkese açmasını beklemek.
Fakat alternatif bir yöntem olarak illa farklı olmak isterseniz twitter çevirmeni olabilirsiniz.  http://translate.twttr.com adresinden erişebileceğiniz twitter translation center da twitter’in Türkçe’ye çevirilmesine yardımcı olarak twitter Çevirmen’i olabilirsiniz.
Çevirmen olduğunuz zaman profilinizde, adınızın yanında mavi bir dünya simgesi oluyor. Bu da çok istediğiniz farklı olma hevesinizi biraz olsun geçirir.
Peki twitter beni ne zaman çevirmen yapacak? Tabiki çok sık sorulan, hatta Twitter’in Türklerin bu soruyu defalarca sormasından sıkılarak, resmi blogunda Türklere özel cevap bile yazdığı soru.
Twitter translation center’da çeviri yapmaya başlar başlamaz, twitter sizi çevirmen yapmıyor. Öncelikle 10-15 gün civarı düzenli olarak çeviriler yapmanızı ve seviye atlamanızı istiyor. siz düzenli olarak çevirilerinizi yaparken twitter da bu süreç sonunda bakıyor ki bu arkadaş gerçekten çeviri yapmak niyetinde, o zaman ben bunu “çevirmen” yapayım diyor ve adınızın yanına çevirmen logosunu konduruyor.
dolayısıyla emeksiz yemek yok… Çeviri yapın çevirmen olun, belki birgün ünlü biri olursanız onaylı hesabınız da olabilir :) ya da twitter’in canı sıkılır onaylı hesap, onaylı profil olma özelliğini herkese açar…

19 Haziran 2012 Salı

Twitter Üzerinden Kredi Onayı


DenizBank'ın yeni uygulaması Twitter mecrasından ayrılmadan kredi başvurusu yapılmasına olanak sağlıyor. DenizBank, @DenizKredi hesabıyla Twitter üzerinden kredi başvurularını kabul ediyor
 
DenizBank, Türk bankacılık sektöründe yeni bir uygulamaya daha imza atarak müşterilerine dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından olan Twitter'da "Direct Message" (DM) yöntemiyle kredi başvuru imkânı getirdi. Banka daha önce de Facebook üzerinde şube açıp Facebook bankacılığını başlatarak dünya çapında bir ilke imza atmıştı. DenizBank'ın yeni hizmeti için Twitter'da @DenizKredi adlı bir hesap oluşturuldu. Kimlik numarası ve cep telefonunu yazarak kredi talebini "Direct Message" yöntemiyle @DenizKredi hesabına gönderenlerin onay mesajı ise cep telefonlarına geliyor. @DenizKredi hesabı, nasıl kredi başvurusuyapılacağını da 140 karakterde takip eden kişiye öğretiyor. DenizBank, bu yeni hizmetiyle Twitter'danbaşvuru yaparak 36 aya varan vadelerle kredi kullananlardan 30 Haziran'a kadar dosya masrafıalmayacak.
 
"Müşteri neredeyse biz oradayız"
 
Konuyla ilgili açıklama yapan DenizBank Dijital Kuşak Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Murat Çelik şunları söyledi: "Günümüzde dağıtım kanalları önemli bir değişim geçiriyor ve yepyeni kanallar hayatımıza giriyor. ATM'lerimizde neredeyse kartlı/kartsız her işlem yapılırken, internet bankacılığı hizmetinin sınırları günlük bankacılık işlemlerinin dışına taşmış durumda. DenizBank olarak sürekli zirvede yarışabilmenin altınkurallarından birinin inovasyon, diğerinin ise yeni teknoloji ve platformlara adaptasyon olduğuna inanıyoruz.Yeni dijital çağ ile DenizBank, müşterisi neredeyse oraya hizmet götürmeyi hedefliyor. Twitter da bu mecralardan biri olduğu için, bu alanda yepyeni bir hizmet başlattık. Teknolojideki son yenilikleri bankacılık sektörüyle her zaman ilk tanıştıran bankamızın yenilikleri devam edecek."

Twitter’da 140 karakter sınırlaması kırıldı


Twitter’da 140 karakter sınırlaması kırıldı

Twitter'da “140 karakter” sınırlaması yeni uygulama ile birlikte ilk defa kırılmış oldu.



Artık tweetlerde yer alan linkleri tıklamadan içerikle ilgili önizleme devreye girecek. Böylece Twitter’ın ısrarla taviz vermediği 140 karakter sınırlaması da bir anlamda kırılmış olacak. Mesajlarında başka sitelere ait bağlantıları paylaşanlar, bunları açıklamak için sınırlı karakter sayısıyla fazla sıkıntıya girmesine gerek kalmayacak çünkü fotoğraf ve videoya benzer şekilde mesajın altında ilgili link görünecek.
Twitter Ürün Grubu Direktörü Michael Sippey blogunda yaptığı açıklamada bu uygulamanın şimdilik web browserlar için geçerli olan uygulamanın yakında iPhone ve Androidli telefonlar için yapılan özel Twitter uygulamalarında da etkin olacağını belirtti. Michael Sippey blogundaki açıklamasında, “Bugünden (dünden) itibaren, Twitter.com ve mobile.Twitter.com adreslerinde, tweet’lerin içinde daha fazla içerik görmeye başlayacaksınız.
Ortaklık kurduğumuz web sitelerinin bağlantıların içeren tweet’leri genişlettiğinizde, içeriklerin önizlemesini görecek, fotoğraflara bakacak, video izleyecek ve daha fazlasını yapacaksınız... Wall Street Journal, Breaking News ve TIME gibi çeşitli basın ortaklarımızın zengin içeriğini görecek ve web sitelerine giden bağlantıları bulacaksınız” dedi. 140 karakterli “Tweet” mesajları, hayata geçen son güncellemenin ardından, basın özetlerinin metin, video ve fotoğraf içeriğini mesajların kapsamına aldı. Eklentiler, mesajda ayrı bir link olarak yer almayacak ve görüntülenmeleri için ‘tweet’in büyütülmesi yeterli olacak.
Twitter’da söz konusu ortak kuruluşların tweet’lerine bakıldığında, “view summary” (özeti göster) ve “hide summary” (özeti kapat) seçenekleri belirdiğini görüyoruz. Özeti göster seçeneği tıklandığında, söz konusu haberin kısa özeti ve fotoğrafı (veya videosu) beliriyor.

Twitter, Algoritmasında Değişikliğe Gidiyor

Twitter, Algoritmasında Değişikliğe Gidiyor
Twitter bir süredir kullanıcıların akıp giden içerik içinde kaybolmasını engellemek ve kullanıcı deneyimini kişiselleştirmek üzerinde çalışıyordu.”Trending topics” de aynı amaçla, kullanıcıların haberleri takip edebilmesini amaçlayarak uygulanmaya başlasa da bu her zaman ilginizi çekecek içeriklerle karşılaşacağınız anlamına gelmiyor. Çok kritik bir gelişme olmadığı sürece de, önemsiz başlıklar tüm günü kaplıyor.

Twitter’ın blogundan yapılan açıklamaya göre Twitter algoritmasında ayar değişikliği yaparak, takip ettikleri kişiler ve nerede olduklarına göre kullanıcıların zevklerine hitap eden başlıkları gösterecek. Blog yazısında şu sözlere yer veriliyor:

Trendler, insanların hakkında konuştukları başıkları (topicleri) takip etmenize yardımcı olur. Tüm dünyadan Trending Topic’leri takip edebildiğiniz gibi, 150’den fazla konumdan birini de seçebilirsiniz. Daha fazla ilginizi çeken başlıkları takip edebilmeniz için Twitter olarak algoritmamızı geliştiriyor ve trendleri konumunuzla takip ettiğiniz kişilere göre uyarlıyoruz.

“Discover” sekmesinde “stories” özelliğini tanıtan Twitter’ın amacı pasif şekilde gürültünün içinde kaybolmak yerine, kullanıcıların içerikle etkileşime geçmesini sağlamak.

‘Tailored Trends’ ismi ile lanse edilen bu yeni özellik dün itibariyle kullanıma açıldı.


18 Haziran 2012 Pazartesi

Twitter’ı Kimler Kullanıyor


PAYLAŞMAK GÜZELDİR

Dün yayınladığımız Linkedin’i kullanma sebepleribaşlıklı yazımızda profesyonellerin sosyal ağı olan Linkedin’in kimler tarafından hangi amaçlarla kullanıldığını paylaşmıştık. Şimdi ise Twitter’ın kimler tarafından kullanıldığı hakkındaki detaylı çalışmayı sizlere aktarıyoruz.
Pew Research’in 2,277 Amerikan internet kullanıcısı ile yaptığı ve Column Five Media’nıninfografiğe dönüştürdüğü araştırma Twitter kullanıcılarının yaşlarını, ırklarını, gelir ve eğitim düzeylerini ortaya döküyor. Araştırmanın sonuçlarına göre yedi ay öncesine kıyasla Twitter kullanımı yüzde 5 oranında artmış durumda. 2010’un Kasım ayında araştırma grubunun yüzde 8’i Twitter’ı kullanıyorken şimdi ise yüzde 13’ünün Twitter üyeliği bulunuyor. Mobil kullanım oranlarına baktığımızda ise araştırmaya katılanların neredeyse tümünün bir akıllı telefona sahip olduğu ancak kitlenin yalnızca yüzde 54’ünün mobil cihazlar üzerinden Twitter’ı kullandığı ortaya çıkmış.
Cinsiyetler açısından bakıldığında erkek kullanıcı sayısının kadınlara nazaran daha fazla olduğu görülüyor. İkamet edilen yerler açısından incelendiğinde ise şehir içinde yaşayan kişilerin az bir farkla da olsa şehir dışındakilere kıyasla daha çok Twitter kullandıkları belirtiliyor.
Bizim ülkemiz açısından büyük anlam ifade etmiyor ancak Amerikan nüfusundaki beyaz, siyah ve hispanikler de araştırmaya dahil edilmiş ve siyahi nüfusun Twitter’ı daha fazla kullandığı ortaya çıkmış.
Yaş gruplarına bakıldığında 18-29 yaş arasındaki genç nüfusun Twitter’ın en kalabalık kitlesi olduğu görülüyor. Onu takip eden grup ise 30-49 yaş arasındakiler. Ayrıca yedi ay öncesindeki araştırmaya kıyasla 30-49 yaş grubunun sayısının ikiye katlandığı yani orta yaş grubunun 2011 yılında Twitter’la olan yakınlığının arttığı belirtiliyor.
Araştırmaya dair daha fazla bilgi ve yukarıda belirtilenlerin görsele dökülmüş halleri için sizi aşağıdaki infografiğe davet ediyoruz.

17 Haziran 2012 Pazar

Twitter Fikrinin ortaya atıldığı O an

6. yaşına bastığı şu aralar blog'unda enteresan bir görsel paylaştı. twitter oluşmadan önce, henüz düşünce safhasındayken çizilmş bir "sketch":

Cem Yılmaz, twitter'da ilk 500'e giren tek Türk


Twitter'da açtığı hesabını hiç kullanmamasına rağmen Cem Yılmaz, 1.5 milyon izleyeniyle en çok takip edilen 500 kişi arasına giren tek Türk oldu
İnternet kullanımının artmasıyla tüm dünyada yıldızı parlayan sosyal medya her geçen gün daha çok kişi tarafından tercih edilirken, önceleri Facebook ile özdeşleşen bu alana son dönemde Twitter da dahil oldu. 140 karakterlik paylaşımlara olanak veren Twitter, ABD başta olmak üzere birçok ülkede devlet başkanlarından, dünyaca ünlü pop yıldızlarına kadar 300 milyona ulaşan kullanıcı sayısıyla yeni bir fenomen haline geldi. Türkiye'de yaklaşık 4 milyona yakın kullanıcısı buluna Twitter'ı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra birçok ünlü de etkin olarak kullanıyor. 

TEK TWEET'İ VARDI, SİLDİ 

Bu ünlüler arasında Cem Yılmaz siteyi hiç kullanmamasına rağmen ulaştığı takipçi sayısıyla dikkati çekiyor. Yılmaz'ın 1 milyon 560 bin takipçisi bulunuyor. Hesabından hiç tweet görünmemesine rağmen 2 milyon 600 bin kişi tarafından takip edilen ABD'li ünlü pop yıldızı Beyonce gibi Yılmaz'ın da sayfasında hiç tweet görünmüyor. Cem Yılmaz, uluslararası bir sosyal medya istatistik sitesinin verilerine göre, takipçi sayısıyla Twitter'da en çok takip edilen 500 kişi arasına giren tek Türk oldu. Ünlü komedyen, senarist Gani Müjde'nin hiç tweet atmadığı halde kendisinin 750 bin kişi tarafından takip edilmesini eleştirmesi üzerine "Nasreddin Hoca'ya demişler; 'Hocam, 750 bin takipçin var.' Demiş, 'Banane.' 'Ama seni takip ediyorlar.' Demiş, 'Sanane'!" tweetini atmıştı. Ünlü komedyen bu tweeti daha sonraki dönemde sayfasından sildi. 

EN ÇOK TAKİP EDİLENLER
Adlarına başka hesaplar açılmakla ve her geçen gün takipçi sayıları artmakla birlikte Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü 1 milyon 200 bin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı 811 bin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu 467 bin, Gülben Ergen'i 1 milyon, Hilal Cebeci'yi 788 bin, Erol Köse'yi 335 bin ve Esra-Ceyda Ersoy'u ise 277 bin civarında kişi takip 



sabah.com.tr

Twitter profil resminize desteklediğiniz herhangi bir şeyin logosunu kondurmanız mümkün

http://twibbon.com/ adresinden, twitter profil resminize desteklediğiniz herhangi bir şeyin logosunu kondurmanız mümkün.


Üç büyükler,  Avrupa şampiyonasında mücadele eden takımlar türk bayrağı Yıldızlar...

Twitter da +50 olayı kaldırıldı Artık tüm istatistikler görünecek


Tweets past, present, and future now show their exact number of retweets and favorites instead of showing “50+” if they pass that count — a move that could promote vanity and competition on Twitter. Since the change is applied retroactively, you can see a tweet about stopping polio from Bill Gates last year got 1,178 retweets and 119 favorites, and yes, all Justin Bieber had to do was tweet “New York City. #BELIEVE” this week to score 22,276 retweets.
The change could remove the need for some wildly popular accounts to use third-party measurement tools, but mostly it will just let the average person see when they or someone else has a true moment of brilliance. Some might find this fun. However, the exact counts could make people feel like they have no influence when they see they’ve received two retweets while someone else got twenty thousand.
Until now if you played Twitter as a sport, you were competing on follower count. But really that’s mostly a sign of celebrity and time on the service. Now if you have an amazing tweet, everyone will be able to see just how prolific you are. All they need to do is click on your tweet from the web or mobile interface to see it expand to reveal its exact retweet and favorite counts. However, there have been reports of the Twitter API and GUI showing different counts.
At TechCrunch we appreciate the 2.2 million savvy readers who follow us, and it’ll be nice to instantly get a better sense of what content resonates with you all. But now it’s more important than ever to remember it’s the quality and thoughtfulness of what you tweet, not the RTs and FAVs that really matter.
After all, many great artists aren’t adored until long after they’re dead. So give it 100 years, Bieber, then we’ll see if which of us got more retweets.

16 Haziran 2012 Cumartesi

Twitter'da Şimdiye Kadar Yapılmış En Büyük Kitlesel Yönlendirmenin Bilimsel Analizi



1-2 Mayıs 2011 tarihi Üsama bin Ladin'in öldürülüşü haberini yaygın ve konvansiyonel medyadan önce ilk olarak Twitter'da 2-3 kişinin dedikoduvari bir biçimde başlatıp, ardından oluşan kelebek etkisiyle birkaç saat içinde saniyede 5000 tweet gönderimiyle sonuçlanacak en sıcak haber olarak ilk defa dünya gündemine Twitter yoluyla duyurması, sosyal medya üzerinden belki de dünyanın görüp görebileceği en büyük kitlesel yönlendirme ve de kısmi dezenformasyona sahne olan bir olay olarak hem Twitter hem de dünya tarihine geçti. Olayın 1. yıldönümü yaklaşırken bir grup bilim insanı bu olayın nasıl bir son dakika haberine dönüştüğünü ve Twitter'da hızla yayıldığını araştırdı.

Twitter'da bir dedikodunun yayılması bir şey ise; bunu doğruluğunun kanıtlanması, sosyal medya ve son dakika haber çağının bu denli aceleci olduğu bir çağda başka bir şeydir. Özellikle Türkiye gibi doğruluğu kanıtlanmamış ya da yanlış yönlendirme ve hedef göstermenin olduğu haberlerin bizzat yaygın ve konvansiyonel medya tarafından yapılmasının adiyattan olduğu bir ülke,insanlarının da bolca hurafe meraklısıher gördüğüne/okuduğuna hemen inanabilmesi ve muhakeme eksikliği veya idrak yetersizliğinden ötürü aşağı yukarı her gün yeni bir kitlesel yönlendirme ve dezenformasyona sahne olmaktadır.
Son birkaç yıldır ülke olarak çok etkin olmaya başladığımız Twitter'daPhotoshop ile değiştirilip paylaşılan yalan haberler, birbirini hedef gösteren sataşmalar, bayağı ve pespaye içeriklerin çokça dolaşması, ideoloji, dini tercih ya da fikrini savunur görünüp de aslında ona dair zerre kadar bilgisi olmayanların sadece kuru gürültü çıkararak kamplaşmalara neden olmaları, başkalarının kutsalına çok kolay hakaret etmeler, argo ve amiyane söz dalaşlarının kolayca prim yapması ve bu sayede takipçi kazandırması, bilginin doğruluğunun sorgulanmadan yapılan peşin hüküm ve yorumlar, hiç yüz kızarmadan yapılan niyet okumalar ve de yalan ve iftiranın bu kadar hızlı yayılabilmesi gibi insan doğasının en terbiye edilememiş hayvani yanlarına dair arızaların böylesine rahat dışavurumu belki de toplumsal dokunun özünde var olan okumama,irdelememe ve araştırmama zaafıbilgi eksikliğinden kaynaklanan cahil cesaretiempati eksikliği ve herkesin kendisini sürekli "zeki" ve "akıllı" zannetmesine dayanıyor. Ama sonuçta nasıl oluyorsa oluyor, seviye ve gelişim itibarıyla, amiyane tabirle en dandiğine sahne olan bir sosyal medya davranış alışkanlığı daha çok revaç buluyor.
Türkiye'deki bu Twitter kullanım manzarasını belli yönleri itibarıyla dünya geneline teşmil ettiğimizde de, boş kafaların birer yığın gibi hareket etmeleritepkisel davranmaları ve sorgulamamaları neticesinde arzu edilen kitlesel yönlendirme gerçekleştirilip maksat hasıl oluyor.

Cem Kızıltuğ
© Cem Kızıltuğ

İşte bu bahsettiğimiz maksadın hasıl olması haline verilebilecek en güzel örnek ise bir yıl önceki Üsama bin Ladin'in öldürülüşü (!) olayıdır. Georgia Tech ve California-Davis Üniversiteleri ile Microsoft Research Asia'nın araştırmacıları, bu olayın gerçekleşme şekline bakmak için 600,000'den fazla tweeti etraflıca incelediler. Analizde ilk söylentinin ortaya çıktığı anın birkaç dakika gerisinden başlayıp tweetlerin bir çığ gibi yayıldığı iki saatlik zaman diliminde çekilen tweetleri dikkate aldılar.
Araştırmacıların ilk olarak dikkatini çeken, tweetlerin kelebek etkisi halindeyayılmasında kanaat ve fikir önderleri ile ünlülerin çok önemli roller oynamış olduğu olmuş. Yani Twitter'ın fenomenleri, bu vakanın yayılmasında oldukça önemli bir rol üstlenmişler. Araştırmacılar ayrıca gönderilen tweetlerin ezici bir çoğunluğunun Üsama bin Ladin'in ölümüne daha resmi kanallar olayı teyit etmeden ve televizyonda yayınlanmadan önce çoktan inanmış olmalarıydı.
Araştırmacılar, olayın arkasından geçen yıl yazmış olduğumuz Sosyal Medyada Kelebek Etkisiyle Kitlesel Yönlendirme başlıklı yazısında geçtiği şekilde olduğu gibi Üsama bin Ladin'in ölüm haberinin ilk önce o dönemde 27 yaşında olan bir genç,Bush dönemi Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in (Irak işgalinin mimarlarından bir Neocon) yakını ve onun Bakanlıkta özel kalem müdürlüğünü yapmış, ayrıldıktan sonra anılarını yazmasına katkıda bulunmuş olan Keith Urbahn(@keithurbahn) olduğunu, hemen 8 dakika sonra bir CBS yapımcısı olan Jill Jackson'nın (@jacksonjk) aynı bilgiyi tweetlediğini ve sonrasında New York Times'ın hızlı muhabiri Brian Stelter'in (@brianstelter) de her ikisini yeniden tweetleyerek (retweet) çığı başlatığının ve haberin daha da yaygın yayılmaya başlamış olduğunun farkına vardılar:


Araştırmacılar bu kesinliğin kararına varmak için, olayı incelemek için aldıkları 600,000 tweetin içinden İngilizce dilinde yazılmış olan 400,000 tweeti makine-öğrenme metotlarını uygulayarak incelemeye almışlar. Buna göre içinde ölüme dair kesin ibare ya da terim bulunan terimleri bir "kesinlik", söylenti ya da tereddüt barındıranları ise "şüpheli/belirsiz" olarak tasnif ettikten sonra Urbahn'ın tweetinin ardından hemen birkaç dakika içinde çekilen tweetlerin %50'sinin"kesinlik" içerdiği, 21 dakika sonra TV haberlerine düşmesiyle de bu kesinliğin%80'e çıktığını keşfetmişler. Ve TV haberlerinin ardından olay artık resmiyet kazanmış.
Araştırmacılar Twitter'da bir olay hakkında çıkan dedikodu ve söylentilere ait ilk birkaç tweetin kimden geldiğine bağlı olarak Twitter'ın söylentilere güvenmek konusunda oldukça hızlı olduğunu söylüyor. Bunun nedeninin de olayın saygın kaynaklardan duyrulduğunu, insanların bir CBS yapımcısı veya New York Times muhabirinin böyle bir dedikoduyu yayarak saygınlıklarını tehlikeye atmayacaklarınıdüşünmüş olabileceklerin ötürü olduğunu vurguluyorlar.
Ama bizim burada asıl vurgulamak istediğimiz, insanların haberi ilk çıkarana bakmayıp, diğer yayan kişilerin kimlerine odaklanması meselesidir. Zira insanlar —ki çoğu kimsenin de gerçekte kim olduğunu tam olarak bilmesi asla mümkün olamaz— 27 yaşında bir gencin söylentisine kolay kolay itibar etmeyeceklerdir. Bir de Urbahn'ın takipçi sayısı haberi ilk söylediği anlarda 10'larla ifade edilirken, birkaç dakikada binlere ulaşmış doğal olarak. Olaydan 10 gün sonra bu sayı 8201 olurken, şu an 8302 kişi olarak gözüküyor.Asıl vurucu nokta ise haberin, iki elin parmakları sayısı kadar takipçisi olan birinden alınarak, biri ünlü gazete muhabiri ve diğeri de TV yapımcısı olan kişinin eliyle çığ hareketinin başlatılmış olmasıdır.
Ayrıca araştırmadan çıkan ve daha da ilginç olan vurguya göre birçok insan olayın ilk sıcaklığının henüz yaşandığı anlarda bizzat haberin kendisiyle meşgul olurken, 100 kişilik elit bir Twitter grubunun ise olay üzerine ciddi tartışmalar yürüttüğü ve olayla ilgili çekilen tweetlerin %20'sinin en az bir elit kullanıcıdan bahsettiği olmuş.

Son söz olarak söyleyeceğimiz şu ki, siz siz olun Twitter gibi gerçek-zamanlı akan bir ağdan çıkan herhangi bir haber, söylenti ya da dedikodu çığının altında kalmadan önce birkaç farklı kaynaktan bunları teyit edin...